Helhetlig fødselsstøtte
“Thea var en klippe av trygghet, omsorg og god veiledning hele veien. Hun sørget for at omgivelsene og forholdene var slik jeg hadde ønsket, og støttet meg slik jeg trengte hele veien, med ord, trykk, forslag til bevegelser, med drikke og mat. Jeg følte meg fullstendig ivaretatt med hennes tilstedeværelse.”
- Førstegangsfødende 36 år
“doula- effekten”
“Internasjonale studier har vist at tilstedeværelsen av en doula kan redusere keisersnitt med opptil 40%. Minimere sjangsen for bruk av medisinsk smertelindring med opptil 60 %, og minske behovet for syntetisk oxytocin med 20- 30%.”
At tilstedeværelsen av en doula kan redusere bruken av medisinske intervensjoner såpass betydelig skyldes først og fremst trygghet. De fleste som jobber med fødsel er enige om én ting- det viktigste for å få en god fødsel er at den som føder føler seg trygg.
Trygghet er viktig av to hovedgrunner. For det første er vi helt avhengige av hormonet oxytocin for at kroppen skal kunne føde. Oxytocin er et hormon som er svært følsomt, og det krever spesifikke faktorer for å kunne strømme fritt. Adrenalin, som produseres ved stress eller utrygghet, er en direkte blokkering for oxytocin. For det andre har kvinner muligheten til å gå inn i en dyp, introspektiv tilstand under fødsel, en tilstand som er viktig for et godt fødselsforløp og en positiv fødselsopplevelse. For å kunne komme inn i denne tilstanden, er det avgjørende å føle seg trygg.
En doula som har blitt godt kjent med fødeparet gjennom svangerskapet, og som de vet vil være til stede gjennom hele fødselen, kan bidra til å skape denne tryggheten. Når vi føder på sykehus, kjenner vi sjelden de som støtter oss, og det er sjeldent de samme personene fra start til slutt. Derfor begynner god fødselsstøtte allerede lenge før selve fødselen.
Nyere forskning bekrefter også at emosjonell trygghet ikke bare er viktig for en god fødselsopplevelse, men at det også øker sjansene for et positivt fysisk utfall for både mor og barn.
Om å skape trygghet
Hva som skaper trygghet, er både personlig og individuelt, og kanskje noe ikke alle har reflektert over. Derfor er det viktig at vi blir godt kjent med hverandre – både jeg med dere, dere med meg, og ikke minst dere med dere selv.
Samtaler og veiledning er verktøy vi bruker for å bli kjent. Intensjonen er å skape et rom der alle deres prosesser kan bli bevitnet og støttet, samt et rom hvor spørsmål, usikkerheter og nysgjerrigheter får plass. Gjennom dette kan dere bli trygge på meg, og jeg på dere. For at jeg skal kunne støtte dere best mulig, vil jeg også stille spørsmål som kan hjelpe meg å forstå hva dere trenger for å føle dere trygge, tilstede og ivaretatt. Like viktig er det for meg å forstå hvordan jeg kan hjelpe dere å nedregulere og håndtere usikkerhet eller frykt, dersom det skulle bli nødvendig.
Gjennom massasje, berøring, yoga og avspenning vil jeg også kunne bli kjent med deg som føder på et dypere plan. Jeg vil lære hvordan kroppen din responderer på ulike former for bevegelse og berøring, hva som fungerer for deg, og hva du foretrekker eller ikke. Alt dette er relevant informasjon for oss begge, og noe vi tar med oss inn i føderommet.
Fødselsforbredelser
Trygghet handler også om kunnskap – kunnskap som gir dere muligheten til å ta informerte valg når det er nødvendig. Skal vi være sammen i en fødesituasjon, er det viktig for meg at dere har innsikt i de potensielle intervensjonene dere kan måtte forholde dere til, og at dere forstår fordelene og ulempene ved hver av dem. På denne måten blir det lettere for dere å ta de valgene som føles riktige, også i en eventuelt presset situasjon.
Derfor er det viktig at vi går gjennom fødselsforberedelser sammen, enten gjennom et privat fødselsforberedende kurs eller ved at dere deltar i et gruppearrangement med meg.
Fødselforberedelser er også avgjørende for å lære ulike teknikker og metoder som kan brukes underveis i fødselen – enten for å øke komfort, gi smertelindring, eller for å støtte fødselsforløpet på en fysiologisk måte dersom det skulle være nødvendig. Spinning babies metodikken er en sentral del av dette.
Ikke minst vil god fødselsforberedelse gi trygghet og kunnskap til partneren, slik at han eller hun kan være en god støtte ved å lære konkrete verktøy.
Praktisk
Hvordan fungerer det å ha en doula med på fødselen?
Kort fortalt, jeg kommer når dere ønsker og blir så lenge dere vil. Jeg kan holde meg i bakgrunnen og støtte på en mer subtil måte, eller jeg være tett på hele tiden. Det er noe vi finner ut av underveis, og det vil sannsynligvis endre seg gjennom fødselsforløpet.
Om jeg ser behov for, eller du som føder ber om det, vil jeg komme med forslag til stillinger, øvelser og teknikker underveis. Om det vil dukke opp ett tilsynelatende behov for medisinske intervensjoner som ikke er akutt, vil jeg alltid kommer med forslag til fysiologiske metoder vi kan prøve først.
Jeg er opptatt av å fasilitere for at fødepartneren kan være den nærmeste støtten, og ser på meg selv som en del av en trygghetssirkel der dere er i midten. Jeg prøver hele tiden å veilede partner i gi god støtte underveis. Ofte gir vi også “hands- on” teknikker sammen for å gi optimal støtte til den som føder.
Det er viktig å understreke at jeg på ingen måte kan snakke på deres vegne til helsepersonell, verken ved å be om eller avstå fra noe. Jeg kan imidlertid påpeke hva som står i fødebrevet, samt bidra til refleksjon og gi informasjon om det skulle oppstå valg eller usikkerheter underveis.
Videre vil jeg alltid være der for å sikre at deres rett til informert samtykke blir overholdt til enhver tid.
“Jeg er overbevist om at det var Theas tilstedeværelse som gjorde at kjæresten min også virkelig fant sin plass og rolle under fødselen når det virkelig gjaldt. Hun ble en veileder også for ham. Sammen ble de et team som støttet meg på ulike måter, og som kunne avlaste hverandre underveis. Med Theas støtte fikk jeg den fødselen jeg ønsket meg; på sykehus, men veldig skjermet og i badekar. Jeg fødte naturlig og tok i mot barnet mitt selv. Det kan jeg takke Thea for”
- Førstegangsfødende 33 år